top of page

FODMAP Diyeti

Fodmap açılımı; fermente olabilen oligosakkaritler, disakkaritler, monosakkaritler ve poliollerdir. 

Bunlar sindirime karşı dirençli karbonhidratlardır ve diyet lifi olarak adlandırılırlar. Bağırsaklardaki faydalı bakteriler tarafından fermente edilirler ve bunun sonucunda kısa zincirli yağ asitleri ve karbondioksit,hidrojen ve metan gibi gazlar oluşur. Eğer bu gazlar olması gerekenden fazlaysa bağırsakta zararlı bakteri çoğalması dediğimiz SİBO olarak adlandırılan rahatsızlıktan şüphelenebiliriz. Bazı bireylerin fodmaplere karşı duyarlılığı olabilir.

Eğer; gaz,şişkinlik,mide krampları,karın ağrısı, diyare yada kabızlık gibi belirtilere sahipseniz fodmaplere intoleransınız olabilir.

Mikrobiyota dengesizliği sonucunda oluşan SİBO hastalarında düşük FODMAP diyeti uygulanır.

Bu diyet 3 aşamadan oluşur; kısıtlama, yeniden tanıtma ve kişiselleştirme. 

Meyvelerden; elma, armut,kayısı,karpuz, şeftali,

Sebzelerden; enginar, brokoli,lahana,soğan,sarımsak,karnabahar kısıtlanır.

Ayrıca, baklagiller, tahıllar,unlu mamüller,şekerli ve alkollü içecekler, tatlandırıcılar da bu diyette kısıtlanır.

Bu diyet sırasında; et,balık,yumurta,baharatlar,bitki çayları,yağlı tohumlar,yaban mersini,çilek,ahududu,üzüm,limon,tapyoka,kinoa,mısır,tulum ve parmesan gibi sert peynirler, patlıcan,salatalık,taze fasülye, Hindistan cevizi yağı ve gee yağı tüketilebilir.

Kısıtlama sonrasında yeniden tanıtma protokolü uygulanır bu aşamada fermente gıdalar azar azar eklenir. Sonunda kişinin semptomlarına göre diyet kişiselleştirilir ve bu aşamada probiyotik takviyesi başlanır, bu diyetin başında kişinin semptomlarını ağırlaştırabileceğinden probiyotik takviyesi önerilmez. Bu diyet hakkında daha fazla bilgi veya beslenme danışmanlığı almak için bana ulaşabilirsiniz.

 
 
 

Comentarios


bottom of page